leidenmedievalistsblog

Terug naar de Middeleeuwen met nieuwe podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’

Terug naar de Middeleeuwen met nieuwe podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’

De Middeleeuwen: een gewelddadige tijd, waarin de wereld plat was, iedereen stonk en jong stierf, toch? Er bestaan veel misverstanden over de Middeleeuwen; een nieuwe podcast van de Universiteit Leiden scheidt feiten van fictie.

Podcast vanuit een blog: ‘Middeleeuwse Toestanden’ en het Leiden Medievalists Blog

Podcast Blog logo
Logo van de podcast 'Middeleeuwse Toestanden'

De podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’ is een initiatief van Jip Barreveld, Marlisa den Hartog en Thijs Porck. In deze podcast worden mythes over de Middeleeuwen besproken en waar nodig bijgesteld en weerlegd. Barreveld en den Hartog zijn de presentatoren en gaan in gesprek met Leidse mediëvisten over specifieke misverstanden over de Middeleeuwen: hadden vrouwen toen geen macht? Stierf iedereen jong? At men alleen maar vlees? Met hun podcast hopen ze accurate kennis over de Middeleeuwen te delen met een breder publiek.

Met dit soort ‘wetenschapscommunicatie’ heeft het team achter ‘Middeleeuwse Toestanden’ ruime ervaring. Zo waren Den Hartog en Porck betrokken bij de oprichting van het Leiden Medievalists Blog, waar Barreveld en Porck nu nog deel uitmaken van de redactie. Op het Leiden Medievalists Blog delen inmiddels al meer dan 40 Leidse onderzoekers elke twee weken een blog over hun onderzoek met een breder publiek; niet zonder succes: het blog werd al meer dan 250 duizend keer bekeken en recentelijk vierde het blog nog haar 100e publicatie. Met de podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’ hoopt het team voort te bouwen op het succes van het blog en weer een ander publiek aan te spreken.

Het eerste seizoen van ‘Middeleeuwse Toestanden’

Het eerste seizoen van ‘Middeleeuwse Toestanden’ is nu beschikbaar en bestaat uit 4 afleveringen en een korte trailer. In de eerste aflevering stellen de presentatoren Jip Barreveld en Marlisa den Hartog zichzelf voor en bespreken ze wat we nu eigenlijk bedoelen met de Middeleeuwen – van wanneer tot wanneer liep die periode eigenlijk en waarom bestaan er zoveel misverstanden over? In aflevering twee gaan de presentatoren in gesprek met Leidse historica Margreet Brandsma over de machtspositie van vrouwen in de Middeleeuwen. Was er een rol weggelegd voor vrouwen binnen de politieke arena van de Middeleeuwen? De derde aflevering bestaat uit een gesprek met cultuurhistoricus Thijs Porck over ouderdom in de Middeleeuwen. Werden mensen überhaupt oud in de Middeleeuwen en hoe dacht men toen over de ouderdom na? In de laatste aflevering van het eerste seizoen wordt gesproken met archeologe Martine van Haperen over de eetcultuur van de Middeleeuwen. At men alleen maar vlees of waren er ook vegetariërs?

Podcast Blog actiefoto
Jip Barreveld en Marlisa den Hartog in gesprek met Margreet Brandsma

Het eerste seizoen bespreekt zo drie hardnekkige mythes over de Middeleeuwen, maar er zijn nog veel meer misverstanden die het podcast team zou willen bespreken: Was het toen echt zo vies? Dacht men echt dat de wereld plat was? Was kritiek op de kerk toen echt uit den boze? Over een tweede seizoen wordt daarom al nagedacht!

‘Middeleeuwse Toestanden’ werd mede mogelijk gemaakt door…

De podcast ‘Middeleeuwse Toestanden’ werd financieel ondersteund vanuit het Facultair Impactfonds van de Faculteit Geesteswetenschappen. Met deze beurs konden Barreveld, Den Hartog en Porck een student-assistent inhuren, Tatum Meijer, die de aflevering mede voorbereidde en de technische eindredactie heeft gedaan. Daarnaast konden de mediëvistische podcasters gebruik maken van de podcaststudio van het project Streaming the Past en maakte Martine Mussies de muziek voor de podcast. Daaruit blijkt maar weer dat wetenschapscommunicatie vaak het resultaat is van collegiale samenwerking en tegelijkertijd afhankelijk is van ‘goodwill’ van wetenschappers: net als de podcastmakers zelf werkten immers ook de geïnterviewden kosteloos mee – arbeid zonder beloning? Middeleeuwse toestanden!

De podcast Middeleeuwse Toestanden is beschikbaar op Soundcloud, Google Podcasts en Spotify (en binnenkort ook elders!).