leidenmedievalistsblog

Podcast Middeleeuwse Toestanden: Het middeleeuws kasteel: Droomwoning of vlooienkrot?

Podcast Middeleeuwse Toestanden: Het middeleeuws kasteel: Droomwoning of vlooienkrot?

Wie wil er nou (niet) in een middeleeuws kasteel wonen? Het kasteel wordt zowel geromanticeerd als verafschuwd: was het nou een woning vol luxe of juist een koud en vies gebouw waar de ratten over de binnenplaats renden?

Sprookjeskastelen van Disney of de grauwe burchten van Game of Thrones?

Het moderne beeld van het middeleeuwse kasteel wordt grotendeels bepaald door hedendaagse films en tv series. De kastelen in de tekenfilms van Walt Disney zijn wonderschone paleizen met veel hoge torentjes, waar de prinsen en prinsessen een leven vol luxe leiden. In de brute middeleeuws aandoende wereld van Game of Thrones zijn de kastelen juist meer kille burchten waar van luxe nauwelijks sprake is: het is er donker, grauw, koud, kaal en vies. Hoe zit het nou precies?

Podcast Kasteel
Afb. 1. Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Parijs en Castle Black uit Game of Thrones

In de nieuwste aflevering van de podcast Middeleeuwse Toestanden gaan Jip Barreveld en Mette Langbroek in gesprek met kunstihistorica en kastelenexpert Elizabeth den Hartog. Samen bespreken ze wanneer er eigenlijk van een ‘kasteel’ gesproken kan worden en wat we eigenlijk weten over het leven in een kasteel: wat voor functie had zo’n gebouw, hoe hield men het warm en hoe zat het met de hygiëne? Wat dat laatste betreft blijkt de waarheid minder romantisch dan gedacht!

Deze aflevering is de laatste van het tweede seizoen van de podcast Middeleeuwse Toestanden waarin experts op de Middeleeuwen worden geïnterviewd over verschillende mythes en misverstanden over deze zogenaamde ‘Donkere Eeuwen’. De podcast en de nieuwe aflevering is nu beschikbaar via Soundcloud, Google Podcasts en Spotify.

Podcast Kasteel team
Afb.2. vlnr: Jip Barreveld, Mette Langbroek, Tatum Meijer, Elizabeth den Hartog (foto: Thijs Porck)

Het tweede seizoen van Middeleeuwse Toestanden is een initiatief van Jip Barreveld, Mette Langbroek en Thijs Porck. De muziek is van Martine Mussies. Redactie van deze aflevering: Thijs Porck. Techniek en editing: Tatum Meijer. De podcast werd mede mogelijk gemaakt door de Outreach grant van de Young Academy Leiden en werd opgenomen in de studio van het platform Streaming the Past.